Bescheiden succes voor Sony Ericsson

sony-ainoHet zal weinigen zijn ontgaan dat Sony Ericsson al langere tijd te kampen heeft met wegzakkende verkoopcijfers. Het bedrijf wist weliswaar de verliezen te beperken in het tweede kwartaal van dit jaar, maar het ziet er zeker niet rooskleurig uit voor Sony Ericsson. Het enige land waar het merk wel nog een succesje lijkt te boeken is Groot-Brittannië.

Hoewel de verkoop achterblijft, worden de meeste Sony Ericsson toestellen altijd goed gewaardeerd door critici en gebruikers. Het huidige toptoestel, de Sony Ericsson W995, vormt daarop geen uitzondering. In Groot-Brittannië lijkt men vooralsnog niet in het bijzonder gecharmeerd van de high end toestellen met touch screen bediening en dat is precies het gat dat de W995 opvult.

Het is een goed toestel met high end functionaliteiten die eigenlijk al meer biedt dan de typische Walkman telefoon. Het voordeel voor velen is dat het toestel nog volledig met knoppen bedienbaar is. Volgens bronnen is dit toestel verantwoordelijk voor het nog altijd aanzienlijke marktaandeel van boven de 20% in Groot-Brittannië. Op zichzelf is dat al opzienbarend nieuws, want er zijn slechts twee providers die de W995 op een gunstige wijze aanbieden en O2 heeft hem wel in het gamma, maar levert pas vanaf een abonnement van 75 pond. Aan de andere kant hebben de twee grootste telefoonketens in Groot-Brittannië veel promotie voor het toestel gemaakt, omdat ze erg te spreken waren over de kwaliteit. Feit blijft dat  ook in Groot-Brittannië de verkopen van Sony Ericsson teruglopen en de W995 dit eigenhandig geen halt kan toeroepen.

In de pijplijn zitten echter een paar veelbelovende toestellen. De Sony Ericsson Satio is een waardig nieuw vlaggenschip: een volledige touch screen smartphone met 12 megapixel camera. Met de Sony Ericsson Aino wordt een brug geslagen tussen touch screen en toetsbediening, terwijl dit toestel entertainment en portable gaming integreert. Ook de aangekondigde Android smartphone, de Sony Ericsson Xperia 3 (Rachael) doet velen watertanden. Nu blijkt ook dat er bij de top van Sony Ericsson een ‘wisseling van de wacht’ gaat plaatsvinden. Topman Hideki Komiyama maakt plaats voor het huidig hoofd van Ericsson Silicon Valley, Bert Nordberg, die hem aan het eind van het jaar definitief vervangt, maar al op 15 oktober het roer zal overnemen. Tegelijkertijd wordt Sony CEO, Sir Howard Stringer, op die datum het nieuwe hoofd van de executive board van Sony Ericsson, waar hij Carl-Henric Svanberg vervangt.

Aan alle kanten lijkt er bij Sony Ericsson een frisse wind te zijn gaan waaien, die zeker met smartphone toptoestellen de vergane glorie weer wat moet opvijzelen. Het is in ieder geval zeker dat de W995 het schip niet lang meer drijvende zal kunnen houden en danig verlegen zit om versterking.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *