Do’s en dont’s van internetten op een WiFi-netwerk

Lekker op vakantie, of gewoon bij een gezellig café op een Nederlands terras. De meeste plekken hebben tegenwoordig wel een Wifi-netwerk waarmee je met je mobiel op het internet kunt. Bekijk de onderstaande tips zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Overal mobiel internet, dus ook in het buitenland. Zonder erbij na te denken verbind je met een openbaar WiFi-netwerk en doe je alles wat je online gewend bent. Let op! Want hackers maken daar dankbaar gebruik van. Creditcard gegevens, belangrijke e-mails of je Facebook-login kunnen zo worden buitgemaakt.

Betekent dit dan dat je nooit meer kan verbinden met een openbaar WiFi-netwerk? Nee! Dus hieronder 6 tips die je kunt gebruiken om toch veilig te blijven internetten:

1. Vraag het aan de ober

Check het eerst bij het café waar je zit. Wat is de exacte naam van het WiFi-netwerk en zit er eventueel een wachtwoord op? Vraag dit gewoon aan de ober die jouw drankjes serveert. Zo weet je zeker dat het een netwerk is van het bedrijf zelf, en niet van een hacker die bivakkeert op het terras.

2. Zet Wi-Fi uit als je het niet nodig hebt

Ben je onderweg, of gewoon lekker een internetbundel buitenland aan? Zet je WiFi uit! Ook als je niet bent verbonden, verstuurt je telefoon informatie uit naar WiFi-netwerken in de buurt. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens een batterijbesparing is. Handig!

openbaar-wifi

3. Gebruik apps

Apps als Facebook, Instagram, internetbankieren en MijnKPN maken al gebruik van een beveiligde netwerk. Hierdoor worden gegevens die je verstuurt automatisch versleuteld. De hacker kan dan niet zien wat je verstuurt. Gebruik dus altijd bij voorkeur de app op je telefoon in plaats van de websites.

4. Als je dan toch een website bezoekt

Als je toch bent verbonden met een openbaar WiFi-netwerk, check of je een veilige netwerk hebt met de website die je bezoekt. Dit kun je controleren door te kijken of er een groen slotje en https:// verschijnt in de adresbalk van de browser. Als je aan het internetten bent. Vooral bij internetbankieren en bij het inloggen met gegevens is het belangrijk dat dit aan de orde is. Is het slotje rood, of is er helemaal geen slotje? Log dan niet in om de risico’s te beperken.

5. Update je telefoon/tablet/computer

Zorg dat je altijd de laatste (beveiligings)updates van je apparaat hebt geïnstalleerd. Hierdoor voorkom je dat hackers gebruik kunnen maken van zwakheden in de software.

6. Gebruik je gezonde verstand

De tips hierboven zijn praktisch, maar eigenlijk wil je liever nooit verbinden met een netwerk dat je niet kent. Als je toch graag wilt inloggen op internetbankieren? Doe dit dan via het mobiele netwerk van de aanbieder. Wil je toch die selfie plaatsen? Log dan eerst in via het mobiele netwerk en gebruik tip 3 voordat je weer overschakelt naar WiFi. Bij twijfel, nóóit doen! Lees meer over mobiel internet op de website van KPN.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *