Nederlander staart zich blind op ‘gratis’ mobieltje

gsminfo.nlNederlanders betalen tientallen euro’s te veel voor hun mobiele telefoon, omdat ze zich bij de aanschaf nogal verkijken op de kosten. Ze laten zich daarbij te veel leiden door hun eigen koopjesdrang. Die conclusie trekt gsm-vergelijker GSMinfo.nl uit een analyse van het koopgedrag van 5000 consumenten.

Consumenten die een nieuwe telefoon met een abonnement zoeken, kijken vooral naar de prijs van het mobieltje en nauwelijks naar de totale kosten over de hele abonnementsperiode. Toch laten juist die totaalkosten zien hoe goed een aanbieding is. ‘Nederlanders zijn niet gewend om te betalen voor een mobiele telefoon, dus willen ze per se een gratis toestel,’ zegt Jeroen Pfeil van GSMinfo.nl. ‘Dat ze daardoor twee jaar lang tien euro per maand te veel betalen, realiseren ze zich vaak niet.’ Consumenten zouden er dus goed aan doen de aanbiedingen beter te vergelijken voor ze een aankoop doen.

Voor een gemiddeld toestel kan een korter contract de consument al vijftig tot honderd euro schelen in de kosten, blijkt uit informatie van de vergelijkingssite. Volgens de website zoekt slechts 15% van de bezoekers naar eenjarige abonnementen. Van de consumenten die van de vergelijkingssite doorklikken naar telecomwinkels, kijkt maar een vijfde naar deze abonnementen. Pfeil: ‘Dat is opvallend. In veel gevallen bespaar je met een korter abonnement niet alleen veel geld, maar je zit ook niet twee jaar aan een contract vast. Als je je mobieltje zat bent, koop je een jaar later gewoon een nieuwe.’

Rekenvoorbeeld

Een tweejarig abonnement met een gratis toestel kost bijvoorbeeld zeventien euro per maand, wat neerkomt op een totaal van 408 euro gedurende het hele contract. Hetzelfde abonnement kost zonder toestel maar zes euro per maand, dus de klant betaalt bij een tweejarig contract eigenlijk 264 euro voor het toestel. Hetzelfde toestel kost bij een éénjarig contract van zeventien euro per maand eenmalig 77 euro. Zou de klant na dat eenjarig abonnement overstappen op een sim-only abonnement, dan betaalt hij over de hele periode al 55 euro minder dan bij een tweejarig contract. Gratis is het toestel dus zeker niet.

Over GSMinfo.nl

GSMinfo.nl is een nieuwe mobiele gsm-vergelijkingssite die meer dan 500.000 aanbiedingen van bijna veertig winkels vergelijkt. Naast vergelijkingen tussen abonnementen met toestel of sim-only abonnementen, biedt de website ook de mogelijkheid om losse toestellen en contractverlengingen te vergelijken. Daarmee onderscheidt GSMinfo.nl zich van de meeste andere gsm-vergelijkingssites.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *