Prepaid kaart in België populairder dan in Nederland
In België zit de wereld van mobiele telefonie anders in elkaar dan in Nederland. Prepaid simkaarten worden in België herlaadkaarten genoemd. De meeste mensen in België hebben een herlaadkaart, terwijl Nederlanders juist veel vaker voor een abonnement kiezen. Daarnaast zijn er veel minder mensen met hun mobiel actief op internet omdat dit erg prijzig was in België.
Mobiel internet
In veel landen is het gebruik van mobiel internet niet meer weg te denken uit de samenleving, maar België loopt op dit gebied erg achter. Deze maand stond daarom ook in het teken van mobiel internet om het gebruik van internet op je mobiel onder de Belgen te stimuleren. De campagne heet Surf Mobile en de website geeft antwoorden op veel gestelde vragen omtrent het gebruik van mobiel internet. Daarnaast gaven providers deze maand datategoed cadeau. In tegenstelling tot België zijn de providers in Nederland vooral bezig met de uitrol van hun 4G netwerk inclusief de 4G abonnementen omdat er onder Nederlandse consumenten vooral behoefte is aan snel internet.
Prepaid providers
In België zijn er drie providers met een eigen netwerk. Dit zijn Base, Proximus en Mobistar. Andere providers maken dus gebruik van één van deze drie netwerken. Er zijn minder aanbieders in België en er zijn ook minder vergelijkingssites waarop consumenten de tarieven van verschillende aanbieders kunnen vergelijken. Omdat er minder providers met elkaar concurreren zijn de tarieven wat hoger dan in Nederland.
Wat is het verschil tussen een prepaid simkaart en een herlaadkaart?
Er is veel aanbod op het gebied van prepaid pakketten, maar de pakketten lijken meer op de Nederlandse abonnementen. Je koopt namelijk een herlaadkaart waarmee je vervolgens een X aantal minuten kunt bellen, sms’jes mee kunt versturen of MB’s kunt gebruiken. Daarnaast ontvang je meestal nog een herlaadbonus die 31 dagen geldig is. Het reguliere belkrediet (beltegoed) is meestal een jaar geldig, in Nederland zijn de simkaarten meestal minder lang geldig en moet je eerder opwaarderen of een uitgaand telefoontje plegen. Sommige providers zoals Simyo, zijn ook actief in België. Nederlandse providers die in België actief zijn hanteren meestal wel dezelfde methode als in Nederland. De tarieven van bijvoorbeeld Lyca en Simyo liggen ook lager dan die van de Belgische concurrenten.
Gratis simkaart
De meeste simkaarten zijn gratis of je krijgt de kosten van de simkaart weer terug in de vorm van tegoed/krediet. In sommige gevallen krijg je zelfs naast de gratis simkaart nog extra tegoed cadeau. Toch is het niet verstandig om alleen te kijken of een simkaart gratis is, maar is het vooral belangrijk om te achterhalen wat de tarieven zijn. Daarnaast is het goed om voor een simkaart te kiezen die past bij je belgedrag. Gebruik je namelijk veel mobiel internet dan is het niet verstandig om te kiezen voor een provider waar de tarieven voor bellen en sms’en heel laag zijn, maar het tarief voor mobiel internet heel hoog is.