Telefoon op afbetaling: de nieuwe regels

‘Let op, geld lenen kost geld’. Vanaf dit jaar hoor je deze waarschuwing bij een reclame voor een abonnement met ‘gratis’ telefoon. Dit is namelijk een lening en daarop worden de reclames en wetgeving aangepast. Maar geldt deze nieuwe wetgeving ook voor bij een sim only abonnement? Lees snel verder om te lezen wat er precies verandert!

Waarom veranderen de regels voor een telefoon op afbetaling?

Veel mensen realiseren zich niet dat een ‘gratis’ telefoon met abonnement een lening is. Je betaalt de telefoon namelijk af. De kosten hiervoor zitten ‘verstopt’ in de abonnementskosten. De overheid wil met de nieuwe regelgeving de consumenten beter beschermen tegen betalingsproblemen. Daarnaast wil de overheid dat consumenten op deze manier beter en eerlijker geïnformeerd worden. Nu vindt de overheid het niet duidelijk genoeg wat nou écht de kosten zijn van een abonnement met telefoon op afbetaling.

Dit is er veranderd per 1 januari

De eerste maatregel ging in op 1 januari 2017. Vanaf die dag moesten alle reclame-uitingen voor een abonnement met telefoon op afbetaling deze waarschuwing bevatten: ‘Let op, geld lenen kost geld’ . Niet alleen in de reclames op tv, maar bijvoorbeeld ook op internet, posters en in de krant. Daarnaast moeten in reclames de kosten voor het afbetalen van de telefoon apart worden vermeld. Jij weet zo precies hoeveel geld je bij het abonnement voor de telefoon betaalt en hoeveel je betaalt voor de bundels.

Dit is er veranderd per 1 mei

Wil je nu een abonnement afsluiten met een telefoon op afbetaling van 250 euro of meer? Dan moet je namelijk een leentoets doen. Dit betekent dat je moet bewijzen wat je maandelijkse inkomen is. Ook wordt het bedrag dat je voor de telefoon betaalt geregistreerd als lening bij het Bureau Kredietregistratie. Wil je weten wat dit precies betekent? Op het Simyo Blog wordt er uitgelegd welke consequenties dit kan hebben.

De uitzonderingen op de regel

Voor een telefoon van minder dan 250 euro hoeft er geen leentoets te worden afgenomen. Het leenbedrag wordt dan ook niet geregistreerd bij het BKR. Hetzelfde geldt voor zakelijke abonnementen. Ook hiervoor wordt er geen leentoets afgenomen en vindt er geen BKR-registratie plaats.

Wat zijn de gevolgen voor Sim Only?

Wil je een Sim Only abonnement nemen? Dan hoef je je geen zorgen te maken om de regelwijzigingen. De nieuwe regels gelden namelijk niet voor Sim Only abonnementen. Dit komt omdat de overheid de kosten voor deze abonnementen wél duidelijk vindt. Bovendien betaal je met Sim Only geen telefoon af, dus is het geen lening.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *