Wifi-assistentie: voorkom verspilling van dataverbruik

Wist je dat je telefoon nu op ieder moment over kan schakelen van een wifi-verbinding naar mobiel internet. Erg vervelend natuurlijk als je via je telefoon series op Netflix aan het kijken bent. Onbewust verbruik ja dan veel data van je internetbundel, terwijl je denkt op wifi te zitten. Hoe is dit mogelijk? Dit doet de wifi-assistent, dat ook bekend staat als ‘Wifi+’ of ‘Slimme netwerkwissel’.

Wat is wifi-assistentie?

Wifi-assistentie is een optie op je telefoon dat ervoor zorgt dat je steeds de beste internetverbinding hebt. Wanneer de wifi-verbinding zwak is, schakelt de wifi-assistentie automatisch over op mobiel internet. Dit doet wifi-assistentie door de verbinding met de wifi-modem te verbreken.

Wifi-assistentie is zeer handig als je steeds snel internet wilt. 4G-internet is namelijk sneller dan de meeste wifi-verbindingen. Het nadeel is alleen wél dat je extra data verbruikt van je Sim Only internetbundel. Op zich is dat niet zo erg wanneer je een Sim Only abonnement hebt met veel data. Maar wifi-assistentie is niet jouw ideale assistent als je beschikt over minder data. Wifi-assistentie zorgt er ook voor dat je telefoon overschakelt op mobiel internet, zelfs als je dit op je telefoon hebt uitgezet.

Wanneer staat Wifi-assistentie aan?

Wifi-assistentie staat op de meeste telefoons aan op de achtergrond. Dat betekent dat het de verbinding met het wifi-modem verbreekt zonder jou dit te laten weten. Hoe zie je dan of je data van je internetbundel verbruikt? Op een iPhone zie je bovenaan het scherm het wifi-icoon als je bent verbonden met een wifi-netwerk. Dit icoontje zie je hiernaast in de illustratie. Is dit icoontje op je iPhone niet zichtbaar? Dan gebruik je mobiel internet.

Op Android-smartphones is het niet altijd te zien of je internet via wifi of mobiel internet. Bij sommige Android-smartphones blijft het wifi-icoontje namelijk zichtbaar als je telefoon door middel van wifi-assistentie is overgeschakeld op mobiel internet.

Wifi-assistentie uitzetten, hoe doe ik dat?

Vind je het niet prettig dat je telefoon zonder jouw medeweten de wifi-verbinding verbreekt? Geen probleem, je kunt zelf de controle houden over wifi-assistentie. Deze instelling is namelijk uit te zetten. Op het blog van Simyo lees je hoe je de wifi-assistentie uit kan zetten op een Android-smartphone en op een iPhone.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *