Minder sms en meer mobiel internet

gebruik-mobiele-telefoonsHoewel er in 2010 nog 11 miljard SMS berichten zijn verstuurd, zien de telecomaanbieders hun inkomsten uit deze tekstberichten langzaam teruglopen, terwijl de kosten voor dataverbruik blijven groeien. KPN publiceerde recentelijk haar jaarcijfers en zag het SMS verkeer met 10% teruglopen. Aangezien de korte tekstberichten jaren lang een melkkoe zijn geweest voor KPN, zien ze daarmee ook een deel van de omzet in rook op gaan. Tijd om actie te ondernemen, aldus de aanbieder.

Door het gebruik van social media zoals Twitter en Facebook, maar ook door chatdiensten zoals WhatsApp en het BlackBerry pingen, is een deel van de conversatie verhuist naar het internet. Daar waar men vroeger belde of SMS’te, worden berichten nu veelal via het net verstuurd. Aangezien de consument voor het internet een vaste prijs betaalt, zien de providers hun inkomsten niet stijgen, terwijl het verbruik door de consument maar blijft toenemen.

KPN heeft daarom aangekondigd vanaf aankomende zomer extra kosten in rekening te brengen voor het gebruik van bepaalde diensten. “Een vast bedrag van rond de 10 euro per maand is niet langer houdbaar”. Over de daadwerkelijke prijsstijgingen is echter nog niets bekend. Of de (sim only) abonnementen in zijn geheel duurder gaan worden, of dat de individuele consument op zijn eigen verbruik wordt afgerekend is nog niet bekend.

Vodafone en T-Mobile zien het dataverkeer ook sterk toenemen. T-Mobile gaf in januari al aan over prijsdifferentiatie na te denken, mede door toename van het gebruik van online video diensten zoals YouTube. Vodafone heeft al langere tijd speciale bundels voor gebruikers van smartphones.

Geen reacties

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *